De Mexicaanse keuken smaakt goed! En wij zijn niet de enigen die er zo over denken. De Mexicanen houden van eten, wat niet alleen terug te zien is aan de vele restaurants, markten en straatkarretjes, maar ook aan een pondje teveel.

Pan Dulce_3Naast verse, lokaal geproduceerde producten, houden Mexicanen namelijk ook van zoet. Pan Dulce, ofwel zoet brood is hier erg populair. Ga je naar een bakker, dan is het assortiment aan broodjes, cakes en andere zoete snacks dan ook om van te smullen voor de echte zoetekauw.

De basis voor de meeste gerechten in Mexico bestaat uit maïs, een grote variatie aan gedroogde en verse pepers, en bonen. Tijdens onze Spaanse les leren we het verschil tussen een kleine selectie: el chile poblano, el chile serrano, el chile de arbol en el chile manzano, van mild en kruidig tot pittig en extreem scherp. Naast deze basis, varieert de keuken per regio. Zo is Mole Negro een typisch Oaxacaans gerecht. Een donkere, rijke saus die bestaat uit een mix van pure ongezoete chocolade, geroosterde noten en pepers, ui, knoflook en medicinale bladeren, geserveerd over gestoofde kip. MarketEen verrassende smaakcombinatie door de zoete twist van de cacao, die je niet een-twee-drie zelf op tafel zet.

Maïs vind je terug in verschillende gerechten met tortilla’s (soort pannenkoek van maïsmeel of bloem): tacos, burritos, quesadillas, fajitas en enchiladas. Op straat vers gemaakt, met keuze uit vlees, groenten, kruiden, kaas en pittige sauzen. Niet alleen de tortilla is populair. Voorafgaand aan elk gerecht bij een restaurant krijg je een bakje tortilla chips met een saus van groene of rode pepers, gepureerde bonen of verse avocado’s. Lekker voor de eerste trek, en altijd van het huis!