Rond 8 uur ’s ochtends arriveren we met de nachtbus vanaf de Perhentian in het koloniale Melaka. Met een rijke historie als handelsstad en UNESCO-werelderfgoed benaming heeft het veel weg van George Town waar we eerder kennismaakten met multicultureel Maleisië. Alleen is in onze ogen Melaka de net iets sjiekere versie, met ditmaal wel stoepen om op te lopen en meer gerenoveerde voorgevels in authentieke stijl. Enigszins vermoeid van de busrit gaan we op zoek naar een hotel. Gelukkig vinden we al snel iets dat we eerder ook op Booking.com hadden gezien. Het blijkt goedkoper én heeft een prachtig uitzicht over de rivier, dus boeken we voor drie nachten. De volgende twee dagen struinen we door de stad en komen we veel Hollandse invloeden tegen. Zo lopen we door de Heerenstraat, langs het opvallend rode Stadthuys, en richting een oud fort waarin nog talloze Hollandse grafstenen liggen. Als tegenhanger van de authentieke sfeer, is het lachwekkend om te zien dat locals in bontversierde fietstaxi’s in ‘Helly Kitty’ of ‘Spiderman’ thema Chinese toeristen langs al deze highlights rijden.

Niet ver van Melaka ligt Singapore, het kleinste land van zuidoost Azië. Even twijfelen of we er wel heen moeten, want de prijzen liggen er aanzienlijk hoger en we hebben per dag maar een beperkt budget gereserveerd. Maar uiteraard kunnen we het toch niet laten… “nu we toch in de buurt zijn”. En gelukkig maar, want Singapore stelt ons niet teleur! We lezen nog eens de tips na die we eerder kregen en maken zo een plan voor de komende dagen. Al snel wordt duidelijk dat Singapore netjes, modern en strak georganiseerd is. Kauwgom is verboden (!), net als zomaar de straat oversteken en eten en drinken op metrostations. Om er te wonen is dat misschien op den duur irritant, maar wij kunnen er wel van genieten. Lekker schoon – geen putlucht zoals in Maleisië vaak het geval is – en een mix van traditioneel en hypermodern.

Zo bezoeken we de eerste dag het koloniale gedeelte van de stad, met prachtige bouwwerken als de anglicaanse St Andrew kathedraal, het oude Parlementsgebouw, en verschillende imposante theaters en musea. Vanaf hier nemen we de metro naar Little India, een andere traditionele wijk van Singapore en natuurlijk de perfecte plek om de dag af te sluiten met een heerlijke curry. De volgende dag beginnen we in China Town (waar een hoop Chinese troep wordt verkocht) om ons vervolgens in het centrale gedeelte van de stad te verlekkeren aan alle zogenaamde aanbiedingen in de verschillende hippe havenwijken aan de Singapore River. Een verfrissend biertje op één van de gezellige terrassen is aantrekkelijk, maar de prijs is dat helaas minder. “What means $12 ++ ?”. Tja, dan komt er dus gewoon nog +10% service charge en +6% belasting bovenop en betaal je gerust zo’n 9 euro voor een biertje. Wij lopen dus snel even door naar de supermarkt, halen daar een biertje en instaleren ons op een bankje aan de boulevard.

Die avond spreken we af met Penny en Tulika, twee meiden die we in Sumatra hebben ontmoet, en ons graag wat van Singapore op de vrijdagvond willen laten zien. We worden getrakteerd op typisch Maleisisch eten (noedels, soep en roti prata) en ze nemen ons mee naar een huisfeest in de wijk Little India. Het is gezellig om weer bij te kletsen en vooral leuk om herinneringen van Lake Toba in Sumatra op te halen. De avond erop zijn we na een wandeling in de botanische tuinen van Singapore, precies op het juiste moment in de Gardens of the Bay, een futuristische tuin met enorme metalen zonne-energie bomen. Na een aankondiging door de luidsprekers start namelijk een super vette lichtshow met muziek. Het is net alsof we ons in de Efteling wanen en de hele vloer ligt vol met mensen die omhoogkijken om van het spektakel te genieten. Dit is duidelijk weer de hypermoderne kant van Singapore. Net zoals het iconische Marina Bay Sands Hotel, dat we de volgende dag bezoeken als laatste highlight van de stad. Een mega hotel-resort bestaande uit drie losse gebouwen die met elkaar zijn verbonden door een gigantisch sky park op de daken. Helaas mogen alleen de (stinkend rijke) hotelgasten gebruik maken van het spectaculaire zwembad, maar naar boven met de lift om van het uitzicht te genieten mag lekker iedereen! Zo sluiten we onze city sightseeing trip wel mooi in stijl af en steken we de grens weer over naar het goedkopere Maleisië.