Voor alles is een eerste en een laatste keer. Zo landen we zonder vast reisplan op Colombo airport om onze állerlaatste bestemming te verkennen. Vanaf het vliegveld is Negombo, van origine een vissersdorp maar inmiddels populaire toeristenbestemming, dichterbij dan de drukke hoofdstad dus beginnen we onze reis hier. Sri Lanka is 1,5 keer zo groot als Nederland, waardoor reisafstanden naar culturele hotspots en natuurgebieden relatief klein zijn. We pakken de kaart van het eiland erbij en pinnen een paar plekken die ons tof lijken om te zien. Eerst richting het noorden om de oude koningssteden van Sri Lanka te bezoeken, voor wat afwisseling naar het strand, en dan door naar de hooglanden. Dat klinkt als een mooi begin! Het openbaar vervoer in Sri Lanka is echt spotgoedkoop, dus dat is ook nog eens mooi meegenomen. Na twee nachten in Negombo spreken we op straat tuktuk driver Sebastian aan om ons naar het dichtstbijzijnde treinstation te brengen. Onderweg worden we door de vrolijke man toegezongen met Sri Lankaanse songs en als toegift zingen wij Guus Meeuwis voor we de trein inspringen richting Anuradhapura.

De oude koningsstad Anuradhapura is een van de vele UNESCO-werelderfgoed vermeldingen die het land rijk is. Al snel blijkt dat de overheid aan deze status een flink prijskaartje heeft gehangen. Om de vele tempels en stoepa’s te bezoeken moet je een dagkaartje kopen van 25 dollar per persoon. Dit is meteen ons hele dagbudget! Een aantal religieuze en historische bouwwerken zijn echter ook los te bezoeken met een entreeprijs van slechts 1 euro. Dat klinkt ons al een stuk beter in de oren. Omdat het gebied vrij groot is, besluiten we niet op de fiets maar op de scooter te gaan. We rijden eerst naar Sri Maha Bodhi, de oudste boom ter wereld die heilig is verklaard, omdat Boeddha hier zijn verlichting zou hebben bereikt. Omringd door locals in witte kleding lopen we naar de boom die omheind is met een goud hek en zien we dat grote manden gevuld met kleurrijke bloemen en vers fruit worden aangeboden als offer. Het voelt bijzonder om hier te zijn, want ondanks dat het een doordeweekse dag is, zijn mensen van heinde en verre gekomen om hier te bidden en mediteren.

Met ons bezoek aan de heilige boom zitten we eigenlijk al middenin het archeologische gebied en zien we de enorme witte en bruine stoepa’s in de verte boven de bomen uitsteken. We kunnen het daarom niet laten om toch even een kijkje te nemen. Wie weet kunnen we wel gewoon zonder ticket een blik wagen op de grote koepels. En ja hoor, via een paar zijwegen komen we terecht bij de verschillende bouwwerken en zo maken we onze eigen low budget culturele tour. Komen wij even goed weg! En weg zijn we er ook van, want verder is Anuradhapura niet echt een leuke plek om langer te blijven. We vervolgen onze weg naar Uppuveli aan de oostkust van Sri Lanka. Dit kustplaatsje staat bekend als een fijne plek met een uitgestrekt goudgeel strand en een backpackersatmosfeer. Nu hebben wij inmiddels heel veel plaatsen aangedaan die perfect aan deze beschrijving voldoen, maar helaas is dat bij Uppuveli niet helemaal het geval. Op zoek naar een slaapplek, stuiten we op het ene na het andere dure hotel en als we bij een strandbar even uitblussen, zijn we omringd door Nederlandse vakantiegangers met jonge kinderen. Dat is niet helemaal wat we zoeken, maar als we uiteindelijk een betaalbaar guesthouse vinden, genieten we alsnog van twee dagen zon, zee en strand zoals het een echte vakantieganger betaamt.

Op 3 uur rijden van Uppuveli ligt Polonnaruwa, onze volgend bestemming. Vlakbij deze oude hoofdstad van Sri Lanka liggen verschillende natuurparken, waar in de maanden augustus en september het fenomeen the Gathering plaatsvindt. Honderd of meer olifanten komen na een periode van droogte dan tezamen rondom enkele waterreservoirs. Met een jeep worden we opgehaald bij ons guesthouse om door het Kaudulla National Park te rijden op zoek naar olifanten. Na een uur rijden richting ‘de tank’ zien we de eerste wilde olifanten bij het water staan. Wauw, wat een prachtige beesten zijn het toch! Later zien we nog een groep van zo’n 15, vervolgens 12 en dan nog eens 4 olifanten. De echte grote aantallen die bij het natuurfenomeen horen blijven uit, maar ondanks dat spotten we ook allerlei wildlife in de bomen en dat maakt het toch een geslaagde safari 😊