Iedereen lijkt zenuwachtig op het station in Haputale. De trein naar Ella heeft een half uur vertraging en als deze arriveert is het belangrijk dat we precies bij de deur staan om een plekje in de trein te kunnen bemachtigen. We hebben geluk, de trein zit bomvol, maar we kunnen ons in de wagon wringen en laten een paar gefrustreerde vakantiegangers achter op het station. Zij zagen het discomfort al voor zich en wilden zich er niet aan wagen. Maar wij zijn inmiddels wel wat gewend 😉 Na een slecht begin kan het alleen maar beter worden en zo bemachtigen we een plekje bij de deur (die altijd gewoon openstaat wanneer de trein rijdt), waar we het beste uitzicht hebben op het prachtige berglandschap. Het kleine centrum van Ella is duidelijk ingespeeld op toeristen, maar zo erg vinden we het niet om weer eens in een gezellige bar een hapje te eten. Verbazingwekkend zijn de highlights rondom Ella gewoon gratis te bezoeken; het kost ons alleen wat spierkracht. De eerste dag beklimmen we Ella Rock, een rots die hoog boven het landschap uitsteekt. In drie uur bereiken we de top en worden we beloond met een weids uitzicht over de groene vallei. Aan de overkant zien we Little Adams Peak, een ander uitzichtpunt die we voor de volgende dag op het programma zetten.

Die avond gaan we niet uit eten, zoals we bíjna elke avond doen op reis, maar staan we zelf in de keuken om Sri Lankaanse curries te bereiden. We krijgen eerst een rondleiding door de kruidentuin, waarna we samen met een Duits, Engels en Frans stel richting een klein keukentje achterin het woonhuis lopen. Stap voor stap krijgen we instructies hoe we knoflook-, linzen- en aardappelcurry op tafel kunnen zetten met verse ingrediënten en kruiden. Met echt een heerlijk resultaat! Nu maar hopen dat we het thuis kunnen reproduceren om er ook straks wederom van te genieten.

Na ruim een week in de hooglanden reizen we weer door naar het strand. Aan de oostkust ligt Arugam Bay, een kustplaatsje dat populair is onder de surfers. En ditmaal klopt de beschrijving bij het plaatje. Om de paar winkels en restaurants zit een surfshop en op het strand worden we meerdere malen aangesproken om een surfles te nemen. Even twijfelen we. Het zou nog wel mooi zijn als we dat toch nog een keer hebben geprobeerd. Maar eigenlijk hebben we niet zoveel zin om dingen te ondernemen. Even lekker niks doen en relaxen op het strand, dat klinkt eigenlijk ook wel heel lekker. En zo spenderen we een paar dagen aan de baai; nog even bijbruinen op het strand, rustig een boek lezen en nog wat laatste foto’s uitzoeken. Oh ja, en uitslapen… want de strandfeestjes zijn ook erg gezellig! We ontmoeten het Engelse stel, Jenny en Sam, van onze kookcursus in Ella weer in de bar op het strand en spreken later op de avond weer een hoop nieuwe mensen. Na een extra nachtje te hebben bijgeboekt, besluiten we toch weer verder te gaan. Lang stilzitten kunnen we toch niet echt en we willen nog richting het zuiden van Sri Lanka, voordat we uiteindelijk weer huiswaarts gaan.